När du vill infoga en video finns det två sätt du normalt kan göra detta på. Antingen kan du ”bädda in” videon tillsammans med texten på din sida så att videon hämtas och spelas upp på din sida när man klickar på den eller så kan du göra din text ”aktiv” genom att göra om delar av den till s. k. hypertext. Det innebär helt enkelt att du lägger in länkar i texten som sedan får en understrykning (oftast tillsammans med en annan färg) och som pekar på någonting som ligger bortom eller ”över” din sida, jfr. ”hyper” som är grekiska för ”över”. Att bädda in något innebär alltså att du skapar en länk som leder till din sida från innehållet på någon annan sida på internet medan en länk med hypertext leder bort från din sida till innehållet någon annanstans på internet.

Bädda in en video på din sida/i ditt inlägg

I det här exemplet så kan du klicka på bilderna nedan för att förstora dem och se dem bättre. Du kan även bläddra bland dem med piltangenterna som dyker upp om du ställer dig med muspekaren någonstans till höger eller vänster i bilden – hade du däremot bäddat in videoklippet ”på riktigt” så hade du startat videon med ett klick på bilden i videofönstret.

Att bädda in något innebär att man tillsammans med webbsidan lägger till någon form av extern källa vars format skiljer sig från webbsidans. I det här fallet formatet text ihop med formatet video. När du t. ex. bäddar in ett videoklipp tillsammans med texten på din sida visas klippets första bildruta som en statisk bild, som sedan alltså följs av resten av videosekvensen när du klickar på bilden.

No Comment

Comments are closed.